OGRANICZANIE CUKRU - DLACZEGO WARTO?
27 marzec 2018
Cukier uzależnia
Cukier mocno uzależnia, za każdym razem gdy go zażyjemy czujemy poprawę naszego samopoczucia dlatego ciężko przestać go zażywać, ciągle chcemy sięgać po więcej.
Zdaniem niektórych naukowców zmniejszenie zawartości cukru w diecie może pomóc zrzucić kilogramy, mniej cukru to także mniej wahań nastroju oraz więcej energii życiowej. Cukier jest jedną z głównych przyczyn chorób serca, negatywnie wpływa na skórę oraz przyczynia się do przedwczesnego starzenia.
Żywność a cukier
Jedną z największych pułapek w naszej diecie jest ilość cukrów które często są ukryte w żywności. Przykładowo baton czekoladowy jest oczywistym źródłem cukru jednak inne produkty które nie muszą smakować słodko takie jak sosy sałatkowe, sosy pomidorowe czy też różne pieczywo mogą być mocno zasłodzone. Nie zdajemy sobie sprawy, że pozornie zdrowe jedzenie jest zacukrzone, dlatego zawsze warto sprawdzać skład tego co zamierzamy zjeść.
Badania udowodniły, że u otyłych dzieci już po 9-ciu dniach rezygnacji z cukru poprawiły się wszystkie aspekty ich metabolicznego zdrowia.
Najłatwiejszym sposobem na rozpoczęcie eliminacji zbyt dużej ilości cukrów w pokarmie spożywanym na co dzień jest zapoznanie się z dietami bez cukrowymi dostępnymi w internecie.
Pamiętaj, że niezależnie od tego jakie planujesz zmiany w swojej diecie należy wprowadzać je stopniowo, zbyt szybkie zmiany mogą przynieść złe efekty takie jak: zmęczenie, zawroty głowy itp.
Masz pytania dotyczące sprzętu?